Ogólnopolski festiwalu najlepszych restauracji Restaurant Week ma już pięć lat. Ubiegła edycja przyciągnęła rekordowe 93 tysiące gości w całym kraju. Towarzyszyła jej szeroka kampania społeczna "#SzanujJedzenie" o wielomilionowym zasięgu. Druga odsłona kampanii dedykowanej promocji zero-waste pod hasłem "#KochajJedzenie" rozpoczyna się właśnie wraz z kolejną edycją festiwalu Restaurant Week. Dzięki wcześniejszemu wyborowi menu, uczestnicy wydarzenia wspierają niemarnowanie żywności w restauracjach.
Restauracje znając bowiem wcześniej liczbę gości i ich menu, kupują dokładnie tyle składników, ile potrzeba. Rezerwacje stolików w festiwalowej cenie 49 zł za trzydaniowe doświadczenie i festiwalowy koktajl (prezent od sponsorów) dostępne są już na www.RestaurantWeek.pl. Ze względu na ogromną popularność z rezerwacją stolika nie warto czekać na ostatnią chwilę! Festiwal Restaurant Week odbędzie w dniach 16 - 31 października.
W wydarzeniu bierze udział szesnaście białostockich i regionalnych restauracji:
- Cristal
- Esperanto
- Forma
- Kawelin
- Lipcowy Ogród
- Mandarino
- Mazel Tov
- Neobistro Kwestia Czasu
- Oranżeria
- Paleta Smaków
- Regiment
- SAVOY w Hotelu Aristo
- Świętojańska 21
- Tokaj
- Trattoria Czarna Owca
- Zamek w Tykocinie
Partnerami festiwalu w Białymstoku są Auto Fus Group, Świat Reklamy, Olejowy Raj, Difragma Agency, Cukiernia Pani K, Wypożyczalnia Gastro, JaglAnka, Strawka. Przypominamy, że rezerwacje można dokonywać poprzez oficjalną stronę: Restaurant Week.
- Zachęcamy do dojrzałej miłości do jedzenia, a więc opartej nie tylko na przyjemności, ale też na szacunku i codziennej dbałości o wpływ naszych zwyczajów żywieniowych na środowisko. Nieracjonalne gospodarowanie jedzenie odpowiada bowiem za nawet 1/3 problemów klimatycznych świata - podkreśla Maciek Żakowski, współorganizator akcji.
W ramach promocji świadomej miłości do jedzenia, Restaurant Week radzi - KOCHAJ JEDZENIE!
1. Szanuj - przechowuj świadomie i mądrze
2. Dbaj każdego dnia - rozsądnie planuj posiłki
3. Zdobywaj z sercem - kupuj mniej i częściej
4. Nie wyrzucaj - zamrażaj, susz, rób koktajle
5. Dziel się - z bliskimi i potrzebującymi
6. Zabieraj do domu - nie zostawiaj resztek w restauracji
7. Nie marnuj - uczęszczaj na Festiwale z wcześniejszym wyborem menu
Zgodnie z tradycją, festiwalowi towarzyszą liczne konkursy z nagrodami. W głównym konkursie fotograficznym można wygrać rejs LOT-em do Włoch, nocleg w Casa Maria Luigia Massimo Bottury oraz kolację w Osteria Francescana*** (wielokrotnie nagradzanej jako najlepsza restauracja świata). Z kolei w konkursie recenzenckim do wygrania jest bezpośredni rejs LOT-em do Indii i kolacja w New Delhi. Konkursowe instrukcje oczekiwać będą na festiwalowych stolikach.
Jesienna edycja Restraurant Weeka to także czas podsumowań. W okresie pięciu lat od pierwszej lokalnej warszawskiej edycji, festiwal urósł do miana największego i najpopularniejszego wydarzenia kulinarnego w kraju (a także jednego z dwóch największych festiwali restauracyjnych na świecie). Festiwale Restaurant Week Polska zgromadziły w tym czasie przy stołach ponad 700 tysięcy gości, którym zaserwowano około dwa miliony dań. Liczba Polaków niejadających w restauracjach spadła w tym czasie o ponad 20%.
Przypominamy: Festiwal Restaurant Week odbędzie w dniach 16 - 31 października. Zapraszamy na fanpage Restaurant Week Polska
Artykuł sponsorowany