Polecany artykuł:
Celem konkursu jest przede wszystkim popularyzacja piwowarstwa domowego. Piwa oceniać będą certyfikowani eksperci, a szefem jury jest Czesław Dziełak, uznany piwowar domowy. IV Podlaski Konkurs Piw Domowych to trzy kategorie:
- American Wheat - jasne piwo pszeniczne, o czystym profilu fermentacji (w odróżnieniu od niemieckich piw pszenicznych, gdzie aromaty owocowe pochodzą z procesu fermentacji), chmielone klasycznymi amerykańskimi odmianami chmielu;
- Rauchbier - piwo dolnej fermentacji, z udziałem słodów jęczmiennych suszonych i wędzonych drewnem bukowym;
- Brett Imperial Stout - bazą tego piwa jest imperialny stout, czyli ciemne, mocne piwo, dodatkowo fermentowane z udziałem dzikich drożdży wprowadzających nuty od owocowych po aromaty "skórzaste/stajenne";
Zwycięzcy będą mogli uwarzyć swoje piwa w dwóch podlaskich browarach! Uroczysta premiera piw zwycięzców odbędzie się jesienią.
Konkursowy rozkład jazdy zapowiada się następująco:
- 18-V- piątek, godz. 16.30 - 20.00 - kalibracja sędziów
- 19-V- sobota, godz. 9.00 - 14.00 - eliminacje
- 20-V- niedziela, godz. 9.30 - 13.00 - finał
- 20-V- niedziela, godz. 16.00 - ogłoszenie wyników.
Organizatorem konkursu jest Podlaski Oddział Terenowy Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych (PSPD).