Wiosenna edycja Restaurant Week. Białostockie restauracje zapraszają na dania w stylu comfort food!

i

Autor: mat. promocyjny Festiwalowe menu restauracji Dwór Czarneckiego

Wiosenna edycja Restaurant Week. Białostockie restauracje zapraszają na dania w stylu comfort food!

2022-03-14 7:00

23 marca rusza wiosenna edycja festiwalu Restaurant Week. Będzie to wyjątkowa okazja na poznanie najlepszych restauracji w Białymstoku, które przygotują dla klientów swojego popisowe dania w stylu... comfort food. Dla jednych będzie to barszcz, dla innych rosół i babcine pierogi, a dla pozostałych pizza z podwójnym serem i lody na deser. Rezerwacje na wiosenną edycję Restaurant Week już trwają.

Restaurant Week jest organizowany od 2014 roku. Ideą festiwalu jest promocja oraz wspieranie rozwoju polskiej sceny restauracyjnej. 23 marca 2022 roku rusza wiosenna edycja Restaurant Week pod hasłem: #FoodFeelsGood. Tym razem białostockie restauracje przygotują swoim klientom dania w stylu comfort food. Są to potrawy, które mogą nam się kojarzyć z dzieciństwem, wakacjami lub radosnymi chwilami spędzanymi przy stole z rodziną. W Polsce comfort food to np. miska gorącej zupy pomidorowej, babcine pierogi z jagodami czy kromka chleba z masłem. Comfort food to są wszystkie te potrawy, które kojarzą nam się z domem. Ten trend to nowa fala, która wchodzi nie tylko do naszych domów, których jest elementem, ale też do restauracji.

wiosenna edycja festiwalu Restaurant Week odbędzie się w dniach 23 marca - 10 kwietnia 2022.

i

Autor: mat. promocyjny Festiwalowe menu Koku Sushi Anotniuk

Co ciekawego czeka nas podczas wiosennej edycji Restaurant Week w Białymstoku? W cenie 59 zł na wszystkich gości czeka 3-daniowe menu oraz festiwalowy koktajl Martini Fiero & Kinley Tonic. Szefowie białostockich restauracji wykazali się niezwykłą kreatywnością przy planowaniu festiwalowych dań. Na gości czekają więc np. kartacze z zielonym groszkiem, koperkowy sos veloute i pieczona młoda kapusta. Choć zwykle są kojarzone z niedzielnym obiadem, podawane ze skwarkami, w festiwalowym menu pojawiają się w unowocześnionym wydaniu, także w wersji wegańskiej. To doskonała okazja do połączenia tradycyjnych smaków, z nowoczesnym twistem.

W cenie 59 zł, na wszystkich gości czeka 3-daniowe menu.

i

Autor: mat. promocyjny Festiwalowe menu restauracji Dwór Czarneckiego

W festiwalu Restaurant Week weźmie udział blisko 400 najlepszych restauracji z całej Polski, w tym aż 11 z Białegostoku. Restauracje ze stolicy Podlasia, które biorą udział w festiwalu: Cechowa, Dwór Czarneckiego, Koku Sushi Antoniuk, Kwestia Czasu, Lipcowy Ogród, Oranżeria w Hotelu Branicki, Osteria Smak i Wino, Świętojańska 21, Talerz Smaku, Tokaj, Zamek w Tykocinie. Podczas wiosennej edycji nie zabraknie debiutantów, zarówno jeśli chodzi o restauracje, jak i o nowe składniki w festiwalowych menu. Organizatorzy zapewniają, że w ofercie festiwalowej tradycyjnie dostępne będą dania wegetariańskie i wegańskie, mięsne i rybne.

Podczas wiosennej edycji nie zabraknie debiutantów, zarówno jeśli chodzi o restauracje, jak i o nowe składniki w festiwalowych menu.

i

Autor: mat. promocyjny Festiwalowe menu Koku Sushi Anotniuk

Restaurant Week w Białymstoku. Jak zarezerwować stolik?

Miejsca w wybranej restauracji można już rezerwować na stronie festiwalu https://restaurantweek.pl/ lub wygodnie w aplikacji https://app.rclb.pl. Należy wybrać liczbę osób, datę, godzinę oraz jedno z dwóch menu. Każda wizyta w restauracji podczas Restaurant Week jest przewidziana na 90 minut. Festiwal pozostaje wierny filozofii #SzanujJedzenie. Dzięki wcześniejszemu wyborowi menu przy dokonywaniu rezerwacji online, marnowanie żywności w restauracjach ograniczone jest do minimum. Przypominamy, że wiosenna edycja festiwalu Restaurant Week odbędzie się w dniach 23 marca - 10 kwietnia 2022.