Sałatka jarzynowa

i

Autor: Shutterstock

Sprawdzony przepis!

Moja mama dodaje to do sałatki jarzynowej. Każdy, kto jej spróbuje, prosi ją o przepis

2023-12-24 13:04

Sałatka jarzynowa tradycyjna lub nowoczesna pojawia się w większości polskich domów na święta. Przepis na sałatkę jarzynową różni się, w zależności od osoby, która ją przygotowuje. Choć to proste danie, składające się z kilku składników, wiele gospodyń ma swój własny, sprawdzony przepis na tę sałatkę. "Jarzynowa" mojej mamy jest znana wśród całej rodziny i przyjaciół. Wszystko dzięki temu jednemu składnikowi. Zobaczcie!

Ten przepis na sałatę jarzynową na święta jest w mojej rodzinie od pokoleń. Jest zapisany w zeszycie z przepisami mojej mamy, która przejęła go od swojej mamy. Wcześniej należał do jej babci. Co roku podczas Wigilii cała rodzina zachwyca się sałatką jarzynową autorstwa mojej mamy i wszyscy proszą ją o przepis. Co jest w niej takiego niezwykłego? Zauważyłam, że mama dodaje pewien składnik, który z jarzynami nie ma nic wspólnego. Dodaje on tradycyjnej sałatce jarzynowej nowoczesnego twista: lekkości, świeżości i odrobiny słodyczy na przełamanie delikatności jarzyn i majonezu. O jaki składnik chodzi? - Kluczem jest dodanie chrupiącego, delikatnie słodkiego jabłka - ujawnia swój sekret moja mama. Poznajcie cały przepis na jej sałatkę jarzynową!

Sałatka jarzynowa: przepis mamy Beaty na tradycyjną "jarzynową" z nowoczesnym twistem

Sałatka jarzynowa: składniki:

  • gotowane ziemniaki odmiany sałatkowej (tzw. Typ A, twarde, o małej zawartości skrobi)
  • gotowana marchew
  • gotowane na twardo wiejskie jaja
  • por
  • jabłko odmiany twardej i słodkiej
  • ogórki kiszone domowej roboty
  • sól
  • pieprz
  • musztarda
  • majonez

Możecie się zdziwić, ale w tym przepisie nie ma ilości, są tylko składniki. Mama wszystko dodaje "na oko", kierując się smakiem i wielkością porcji, którą planuje przygotować. Kluczowe jest tylko zachowanie proporcji: najwięcej w sałatce jarzynowej musi być ziemniaków, następnie marchew i jajko mniej więcej w równych proporcjach. Do tego por i jabłko do smaku - muszą być wyczuwalne, ale nie mogą dominować. W pierwotnych wersjach były tam również pietruszka i seler, ale przepis ewoluował, przez wzgląd na dzieci, które nie przepadały za tymi składnikami. Czasami do sałatki mama dodaje również własnej roboty ogórki kiszone, ale pod pewnymi warunkami. - Jeśli robię dużą porcję "jarzynowej" na kilka dni i chcę, żeby sałatka dłużej była świeża, nie dodaję ogórków kiszonych - wyjawia mama Beata. Ważne jest także doprawienie: sól i pieprz do smaku, do tego musztarda (mama dodaje sarepską, która podkręca delikatnie ostrość sałatki) oraz dobrej jakości majonez (jak wiadomo, każdy dom ma swój ulubiony majonez).

Smacznego!

Jakie 12 potraw powinno się znaleźć na wigilijnym stole? Sprawdź w naszej galerii - kliknij w zdjęcie poniżej!