Podlasie to region, gdzie nadal podtrzymywane są tradycyjne zwyczaje Wielkanocne. Przeszukaliśmy internet w poszukiwaniu tych najpiękniejszych. Nie wiecie czym są wybitki lub włoczebno lub po prostu chcecie wprawić się w świąteczną atmosferę? Koniecznie przeczytajcie ten tekst.
Niedziela Palmowa
Na Podlasiu już od Niedzieli Palmowej panuje uroczysty i przedświąteczny nastrój. Dawniej, w dzień nazywany "Wierbnicą" przystrajano gałązki wierzbowe, które już kilka tygodni wcześniej wstawiano do wody, aby wypuściły listki. Dziś buduje się wysokie, kolorowe palmy, które ozdabiane są suszonymi kwiatami i bibułką. Część z nas gotowe palmy kupuje w sklepach, inni podtrzymują tradycję i przygotowują je własnoręcznie.
Strojenie palm wielkanocnych i święcenie ich w Niedzielę Palmową nawiązuje do wjazdu Chrystusa do Jerozolimy i powitania go przez jej mieszkańców. Palmy mają bardzo istotne miejsce w wierzeniach na Podlasiu. Panuje przekonanie, że na właścicieli palm w czasie święcenia przechodzi energia witalna zapobiegająca chorobom.
Rezurekcja
Jednym z najważniejszych momentów Świąt Wielkanocnych jest rezurekcja, czyli Msza Święta z procesją z Przenajświętszym Sakramentem wyniesionym z grobu Pańskiego. Rezurekcja odbywa się w nocy lub wczesnym rankiem w Niedzielę Wielkanocną. Na Podlasiu wierzono, że gospodarzowi, który pierwszy wróci z rezurekcji, szybko i bujnie wzejdzie zboże i wyda obfite plony.
Śniadanie wielkanocne
Najważniejszą potrawą podczas śniadania wielkanocnego jest święcone, czyli pokarm pokropiony przez kapłana wodą święconą w Wielką Sobotę. Koszyczki ze święconką zazwyczaj ozdabia się zielonymi gałązkami borówek, czasami baziami i żółciutkimi kurczaczkami. W środku znajduje się między innymi sól, chleb, kiełbasa, jaja, a czasami nawet kawałek ciasta.
Na podlaskim stole podczas śniadania wielkanocnego królują przede wszystkim mięsa i wędliny ( szczególnie biała kiełbasa), a także ciasta: mazurki, ciasta drożdżowe. Są również pisanki.
W zależności od techniki wykonania, zdobione jaja mają różne nazwy. I tak Kraszanki to jajka malowane na jeden kolor, zazwyczaj czerwony, pisankami nazywa się jajka ozdobione jedno lub wielobarwnym deseniem naniesionym na jednolite tło z użyciem wosku. Oprócz tych dwóch podstawowych możemy spotkać również między innymi naklejanki i skrobanki.
W woj. podlaskim podczas Świąt Wielkanocnych popularna jest także zabawa w wybitki. Rywalizujący gracze uderzają swoją pisanką w jajko przeciwnika. Niektórzy bawią się również w "wyścigi" jaj po stole. Na Ziemi Białostockiej praktykowany jest jeszcze zwyczaj zwany wołoczebne, wołoczonno, włóczebno, który polega na obdarowywaniu chrześniaków prezentami.
Śmigus-Dyngus
Podczas drugiego dnia Wielkanocy nie może zabraknąć tradycyjnej zabawy jaką jest śmigus-dyngus. Chłopcy najpierw gonią, a następnie polewają wodą dziewczęta.