Wielkanoc na Podlasiu

i

Autor: pixabay.com/annca/CC0 Wielkanoc na Podlasiu

Wielkanoc na Podlasiu. Przypominamy najpiękniejsze zwyczaje

2018-03-29 12:55

Wielkanoc to święto przepełnione radością i nadzieją. Na stołach królują kolorowe jajka i przepyszne potrawy, a na podwórku można zaobserwować budząca się do życia przyrodę. Wielkanoc to również wspaniałe tradycje. My przypominamy te, które przetrwały na Podlasiu.

Podlasie to region, gdzie nadal podtrzymywane są tradycyjne zwyczaje Wielkanocne. Przeszukaliśmy internet w poszukiwaniu tych najpiękniejszych. Nie wiecie czym są wybitki lub włoczebno lub po prostu chcecie wprawić się w świąteczną atmosferę? Koniecznie przeczytajcie ten tekst. 

Niedziela Palmowa

Na Podlasiu już od Niedzieli Palmowej panuje uroczysty i przedświąteczny nastrój. Dawniej, w dzień nazywany "Wierbnicą" przystrajano gałązki wierzbowe, które już kilka tygodni wcześniej wstawiano do wody, aby wypuściły listki. Dziś buduje się  wysokie, kolorowe palmy, które ozdabiane są suszonymi kwiatami i bibułką. Część z nas gotowe palmy kupuje w sklepach, inni podtrzymują tradycję i przygotowują je własnoręcznie. 

Strojenie palm wielkanocnych i święcenie ich w Niedzielę Palmową nawiązuje do wjazdu Chrystusa do Jerozolimy i powitania go przez jej mieszkańców. Palmy mają bardzo istotne miejsce w wierzeniach na Podlasiu. Panuje przekonanie, że na właścicieli palm w czasie święcenia przechodzi energia witalna zapobiegająca chorobom.

Rezurekcja

Jednym z najważniejszych momentów Świąt Wielkanocnych jest rezurekcja, czyli Msza Święta z procesją z Przenajświętszym Sakramentem wyniesionym z grobu Pańskiego. Rezurekcja odbywa się w nocy lub wczesnym rankiem w Niedzielę Wielkanocną. Na Podlasiu wierzono, że gospodarzowi, który pierwszy wróci z rezurekcji, szybko i bujnie wzejdzie zboże i wyda obfite plony. 

Śniadanie wielkanocne

Najważniejszą potrawą podczas śniadania wielkanocnego jest święcone, czyli pokarm pokropiony przez kapłana wodą święconą w Wielką Sobotę. Koszyczki ze święconką zazwyczaj ozdabia się zielonymi gałązkami borówek, czasami baziami i żółciutkimi kurczaczkami. W środku znajduje się między innymi sól, chleb, kiełbasa, jaja, a czasami nawet kawałek ciasta. 

Na podlaskim stole podczas śniadania wielkanocnego królują przede wszystkim mięsa i wędliny ( szczególnie biała kiełbasa), a także ciasta: mazurki, ciasta drożdżowe. Są również pisanki.

W zależności od techniki wykonania, zdobione jaja mają różne nazwy. I tak Kraszanki to jajka malowane na jeden kolor, zazwyczaj czerwony, pisankami nazywa się jajka ozdobione jedno lub wielobarwnym deseniem naniesionym na jednolite tło z użyciem wosku. Oprócz tych dwóch podstawowych możemy spotkać również między innymi naklejanki i skrobanki. 

W woj. podlaskim podczas Świąt Wielkanocnych popularna jest także zabawa w wybitki. Rywalizujący gracze uderzają swoją pisanką w jajko przeciwnika. Niektórzy bawią się również w "wyścigi" jaj po stole. Na Ziemi Białostockiej praktykowany jest jeszcze zwyczaj zwany wołoczebne, wołoczonno, włóczebno, który polega na obdarowywaniu chrześniaków prezentami. 

Śmigus-Dyngus

Podczas drugiego dnia Wielkanocy nie może zabraknąć tradycyjnej zabawy jaką jest śmigus-dyngus. Chłopcy najpierw gonią, a następnie polewają wodą dziewczęta. 

>>> Gwara na Podlasiu: Znasz te wszystkie słowa? Sprawdź się! [GALERIA]