Wielkanoc na Podlasiu. Przypominamy najpiękniejsze zwyczaje

2018-03-29 12:55

Wielkanoc to święto przepełnione radością i nadzieją. Na stołach królują kolorowe jajka i przepyszne potrawy, a na podwórku można zaobserwować budząca się do życia przyrodę. Wielkanoc to również wspaniałe tradycje. My przypominamy te, które przetrwały na Podlasiu.

Wielkanoc na Podlasiu

i

Autor: Archiwum serwisu Wielkanoc na Podlasiu

Podlasie to region, gdzie nadal podtrzymywane są tradycyjne zwyczaje Wielkanocne. Przeszukaliśmy internet w poszukiwaniu tych najpiękniejszych. Nie wiecie czym są wybitki lub włoczebno lub po prostu chcecie wprawić się w świąteczną atmosferę? Koniecznie przeczytajcie ten tekst. 

Niedziela Palmowa

Na Podlasiu już od Niedzieli Palmowej panuje uroczysty i przedświąteczny nastrój. Dawniej, w dzień nazywany "Wierbnicą" przystrajano gałązki wierzbowe, które już kilka tygodni wcześniej wstawiano do wody, aby wypuściły listki. Dziś buduje się  wysokie, kolorowe palmy, które ozdabiane są suszonymi kwiatami i bibułką. Część z nas gotowe palmy kupuje w sklepach, inni podtrzymują tradycję i przygotowują je własnoręcznie. 

Strojenie palm wielkanocnych i święcenie ich w Niedzielę Palmową nawiązuje do wjazdu Chrystusa do Jerozolimy i powitania go przez jej mieszkańców. Palmy mają bardzo istotne miejsce w wierzeniach na Podlasiu. Panuje przekonanie, że na właścicieli palm w czasie święcenia przechodzi energia witalna zapobiegająca chorobom.

Rezurekcja

Jednym z najważniejszych momentów Świąt Wielkanocnych jest rezurekcja, czyli Msza Święta z procesją z Przenajświętszym Sakramentem wyniesionym z grobu Pańskiego. Rezurekcja odbywa się w nocy lub wczesnym rankiem w Niedzielę Wielkanocną. Na Podlasiu wierzono, że gospodarzowi, który pierwszy wróci z rezurekcji, szybko i bujnie wzejdzie zboże i wyda obfite plony. 

Śniadanie wielkanocne

Najważniejszą potrawą podczas śniadania wielkanocnego jest święcone, czyli pokarm pokropiony przez kapłana wodą święconą w Wielką Sobotę. Koszyczki ze święconką zazwyczaj ozdabia się zielonymi gałązkami borówek, czasami baziami i żółciutkimi kurczaczkami. W środku znajduje się między innymi sól, chleb, kiełbasa, jaja, a czasami nawet kawałek ciasta. 

Na podlaskim stole podczas śniadania wielkanocnego królują przede wszystkim mięsa i wędliny ( szczególnie biała kiełbasa), a także ciasta: mazurki, ciasta drożdżowe. Są również pisanki.

W zależności od techniki wykonania, zdobione jaja mają różne nazwy. I tak Kraszanki to jajka malowane na jeden kolor, zazwyczaj czerwony, pisankami nazywa się jajka ozdobione jedno lub wielobarwnym deseniem naniesionym na jednolite tło z użyciem wosku. Oprócz tych dwóch podstawowych możemy spotkać również między innymi naklejanki i skrobanki. 

W woj. podlaskim podczas Świąt Wielkanocnych popularna jest także zabawa w wybitki. Rywalizujący gracze uderzają swoją pisanką w jajko przeciwnika. Niektórzy bawią się również w "wyścigi" jaj po stole. Na Ziemi Białostockiej praktykowany jest jeszcze zwyczaj zwany wołoczebne, wołoczonno, włóczebno, który polega na obdarowywaniu chrześniaków prezentami. 

Śmigus-Dyngus

Podczas drugiego dnia Wielkanocy nie może zabraknąć tradycyjnej zabawy jaką jest śmigus-dyngus. Chłopcy najpierw gonią, a następnie polewają wodą dziewczęta. 

>>> Gwara na Podlasiu: Znasz te wszystkie słowa? Sprawdź się! [GALERIA]

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki