- Ceny żywności po prostu zwariowały - powiedziała pani Ewa, 75-letnia emerytka z Białegostoku. - Względem roku ubiegłego wszystko podrożało chyba o 200 procent, nawet najbardziej podstawowe produkty, jak pieczywo, mięso czy warzywa. Dla przykładu: wiosną zeszłego roku za kilogram pomidorów płaciłam 2-3 zł, zaś teraz kosztują ponad 8 zł, a widziałam też nawet po 12 zł. We wtorek 20 kwietnia wybraliśmy się do Podlaskiego Centrum Rolno-Towarowego przy ul. Andersa i sprawdziliśmy, ile kosztują jabłka, ziemniaki, pomidory, ogórki oraz inne warzywa i owoce. Czy rzeczywiście jest tak drogo? Oceńcie sami przeglądając zdjęcia w naszej galerii.
Podlaskie Centrum Rolno-Towarowe S.A. powstało w 1995 roku w ramach rządowego "Programu Budowy Sieci Rynków Hurtowych i Giełd Rolnych". Do spółki przystąpiło ponad 200 akcjonariuszy, a jednym z głównych jest Skarb Państwa reprezentowany dotychczas przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Obecnie centrum znajduje się w nowej hali, która ma ponad 3000 mkw.