Jasna FOOD & DRINK

i

Autor: Mat. promocyjny Jasna FOOD & DRINK

Restaurant Week w Białymstoku. Ruszyły rezerwacje! Ideą wiosennej edycji festiwalu jest "zero-waste". Nic się nie zmarnuje!

2019-03-27 12:02

Już niedługo w całej Polsce rusza wiosenna edycja Restaurant Week. Do akcji przyłączyło się dwadzieścia białostockich restauracji. Ideą przewodnią festiwalu będzie walka z marnowaniem żywności.

Festiwal najlepszych restauracji Restaurant Week to największe i najpopularniejsze wydarzenie kulinarne w Polsce. W nadchodzącej wiosennej edycji festiwalu Restaurant Week udział weźmie około 400 restauracji z 35 polskich miast. W sumie organizatorzy spodziewają się nawet 100 tysięcy gości. Na mapie Restaurant Week znalazł się oczywiście Białystok.

- Staramy się przykładać dużą wagę do tego, żeby wybierać naprawdę sprawdzone i dobre restauracje, takie które wiemy, że staną na wysokości zadania i przygotują naprawde relewacyjne menu - mówi Aleksandra Hruszka, jedna z organizatorek festiwalu.

W naszym mieście dwadzieścia białostockich restauracji weźmie udział w wiosennej edycji Restaurant Week. Rezerwacji można dokonywać za pośrednictwem strony www.restaurantweek.pl.

Restaurant Week 3 - 17 kwietnia 2019 w Białymstoku

  • Bistro Dobra Zmiana
  • Browar Stary Rynek
  • Cristal Restaurant & Bar
  • Esperanto
  • Forma
  • Horyzont restaurant & lounge bar
  • Inna Bajka Resto Wine
  • Kawelin
  • Lipcowy Ogród
  • Maho Sushi
  • Mandarino
  • Miodosytnia
  • Neobistro Kwestia Czasu
  • Oranżeria w Hotelu Branicki
  • Paleta Smaków
  • Regiment
  • Savoy w Hotelu Aristo
  • Świętojańska 21
  • Tokaj
  • Zamek w Tykocinie

Jak dodaje Aleksandra Hruszka, na tę okazję restauracje przygotowały specjalne menu.

Inspiracją dla organizatorów była pierwsza, historyczna wizyta Massimo Bottury w Polsce. Najsłynniejszy szef kuchni i restaurator świata przyjechał do Warszawy w lutym 2019 roku dzięki marce GRUNDIG w ramach festiwalu Fine Dining Week. Massimo Bottura jest pomysłodawcą projektu non-profit Food for Soul oraz wraz z marką GRUNDIG twórcą idei #RespectFood opierającej się o filozofię "zero-waste".

Cel nr 1 - niemarnowanie żywności

Każdego roku marnuje się ponad 1/3 światowej żywności. Okazuje się, że każdy z nas wyrzuca rocznie około 200 kg jedzenia. Festiwal Restaurant Week odbywa się więc w duchu #RespectFood. Formuła rezerwacji na festiwal jest taka, że zgodnie z zasadami "zero-waste" w czasie jego trwania nie marnuje się ani trochę żywności.

Tel Aviv Urban Food2

i

Autor: mat. promocyjny Tel Aviv Urban Food2

Restauracje uczestniczące w festiwalu znają wcześniej liczbę gości i ich menu za pomocą inteligentnego systemu wcześniejszych rezerwacji w internecie. Dzięki temu restauracje w bezprecedensowym wymiarze i skali mają możliwość planowania zakupu i wykorzystania składników.

Rekordowa Edycja Festiwalu

Wiosenna edycja Restaurant Week odbędzie się 3 - 17 kwietnia. Rezerwacje rozpoczęły się 10 marca na stronie www.restaurantweek.pl.

Ta edycja festiwalu w całości dedykowana jest promocji szacunku do jedzenia oraz sposobów ograniczenia marnotrawionych resztek. Restaurant Week przyłącza się do wiodących inicjatyw promujących świadome jedzenie oraz systemowe ograniczenie marnowania żywności, jako najnowocześniejsza platforma promocji niezależnej sceny restauracyjnej w kraju oraz jeden z największych festiwali restauracyjnych na świecie. W festiwalu weźmie udział niemalże 400 najlepszych restauracji w kraju z 35 miast. Wiele z nich przygotowało na festiwal specjalne popisowe menu oparte na filozofii "zero-waste".

Restauracja Aurelio - Kucharze i Artyści

i

Autor: mat. promocyjny Restauracja Aurelio - Kucharze i Artyści

Do wygrania kolacja w nr 1 restauracji świata i lot na Miami Spice

Każdy festiwalowy gość będzie miał szansę wygrania dwuosobowego rejsu LOT-em do Włoch oraz dzięki marce GRUNDIG dwuosobowej kolacji w Osteria Francescana***, najbardziej obleganej restauracji świata (w kolejce do rezerwacji stoi kilkadziesiąt tysięcy osób z całego świata). Wystarczy wybrać się na Festiwal i wrzucić do internetu zdjęcie zgodnie z czekającą na stole instrukcją.

Z kolei w konkursie recenzenckim do wygrania będzie rejs LOT-em do Miami oraz uczestnictwo w festiwalu restauracyjnym Miami Spice. Aby wygrać należy zrecenzować wizytę w festiwalowym systemie rezerwacyjnym.

Lokalni partnerzy Restaurant Week 2019: Grupa Gastro i Wypożyczalnia Gastro, Difragma Fotostudio, Olejowy Raj, Pyszne M, Świat Reklamy

Partner Kulinarny: #RespectFood GRUNDIG

Festiwalowy koktajl: Martini Tonic

Oficjalna woda Festiwalu: Kropla Delice

Partner lotniczy: LOT Polish Airlines

Partner logistyczny: DPD

Start rezerwacji na ogólnopolski Restaurant Week rozpoczął się 10 marca na stronie www.RestaurantWeek.pl.

Więcej informacji na stronie www.restaurantweek.pl i fanpage'u https://www.facebook.com/RestaurantWeekPolska/

Do zobaczenia przy stole!

Artykuł sponsorowany