"Informujemy o zanieczyszczeniu produktów wafli kukurydzianych aflatoksynami pochodzącymi z ziarna kukurydzy użytego do produkcji wafli. Na podstawie informacji otrzymanej od dostawcy ziarna i na podstawie wyników badań laboratoryjnych potwierdzone zostało przekroczenie poziomu aflatoksyn powyżej limitu prawnego.
W porozumieniu z sieciami handlowymi działającymi w Polsce obejmującymi całą dystrybucję produktów pod marką Good Food współpracujemy w zakresie wycofania partii zanieczyszczonych wymienionych produktów . Numer partii jest umieszczany na tylnej części opakowania w miejscu powyżej kodu kreskowego
Bezpieczeństwo naszych konsumentów jest dla nas priorytetem, dlatego współpracujemy z inspekcja sanitarną w celu wyjaśnienia zdarzenia i zniwelowania wszelkich zagrożeń dla zdrowia wynikających z tego przypadku.
Pozostałe produkty z innych partii produkcyjnych nie zostały zanieczyszczone i są bezpieczne do spożycia" - oświadczenie o takiej treści wydała firma Good Food.
Sprawa dotyczy trzech partiiproduktu. To Solone wafle kukurydziane 105 g o numerze partii EAN 5900125001836 i datach ważności 2019-09-06 oraz 2019-08-07, a także Wafle kukurydziane z ziołami prowansalskimi 105 g o numerze partii EAN 5900125004752 i dacie ważności 2019-09-07.
Czym są aflatoksyny?
Aflatoksyny są wytwarzane przez grzyby. Wyznaczono ich dopuszczalną zawartość w produktach zbożowych. Wywołują raka wątroby. W Polsce aflatoksyny w 1996 roku oficjalnie uznano za substancje rakotwórcze.