Boże Narodzenie 2019. Leśnik radzi, jak wybrać i zadbać o żywą choinkę

2019-12-18 6:21

Święta Bożego Narodzenia tuż-tuż, a te trudno wyobrazić sobie bez choinki. Choć oczywiście można zdecydować się na zakup jej wykonanego z tworzywa sztucznego odpowiednika, to przecież nic nie zastąpi leśnego aromatu żywego drzewka. A jeśli ściętą w lesie choinkę wybierzemy umiejętnie i odpowiednio będziemy ją traktować, to z pewnością przez wiele dni będzie cieszyć nasze oczy i zmysł powonienia.

– Po świeżą choinkę najlepiej wybrać się bezpośrednio do leśniczego w swoim regionie – radzi leśnik Jarosław Krawczyk (54 l.) z Regionalnej Dyrekcji Lasów Państwowych w Białymstoku (woj. podlaskie). – Przed zakupem jednak na pewno warto pamiętać o kilku prostych zasadach:

- przyjrzyj się igłom i dotknij ich – powinny mieć żywy zielony kolor i mocno trzymać się gałęzi,

- obejrzyj pień drzewka – miejsce ścięcia nie może być zaschnięte, powinno być jasne i bez żywicy,

- jeśli masz dużo ozdób choinkowych, wybierz drzewko z grubszymi gałązkami,

- przed wniesieniem choinki do domu czy mieszkania, warto przetrzymać ją kilka godzin w chłodniejszym miejscu, np. na balkonie, w piwnicy czy garażu,

- pień choinki przed wstawieniem do stojaka przytnij tak, by lepiej pobierała wodę,

- ustaw drzewko z dala od kaloryfera i innych źródeł ciepła,

- stare lampki elektryczne zamień na LED-owe – zużywają mniej energii i nie przesuszają igieł,

- pamiętaj o codziennym podlewaniu.