– Po świeżą choinkę najlepiej wybrać się bezpośrednio do leśniczego w swoim regionie – radzi leśnik Jarosław Krawczyk (54 l.) z Regionalnej Dyrekcji Lasów Państwowych w Białymstoku (woj. podlaskie). – Przed zakupem jednak na pewno warto pamiętać o kilku prostych zasadach:
- przyjrzyj się igłom i dotknij ich – powinny mieć żywy zielony kolor i mocno trzymać się gałęzi,
- obejrzyj pień drzewka – miejsce ścięcia nie może być zaschnięte, powinno być jasne i bez żywicy,
- jeśli masz dużo ozdób choinkowych, wybierz drzewko z grubszymi gałązkami,
- przed wniesieniem choinki do domu czy mieszkania, warto przetrzymać ją kilka godzin w chłodniejszym miejscu, np. na balkonie, w piwnicy czy garażu,
- pień choinki przed wstawieniem do stojaka przytnij tak, by lepiej pobierała wodę,
- ustaw drzewko z dala od kaloryfera i innych źródeł ciepła,
- stare lampki elektryczne zamień na LED-owe – zużywają mniej energii i nie przesuszają igieł,
- pamiętaj o codziennym podlewaniu.