Firma Greenyard Frozen Poland wdrożyła działania zapobiegawcze i wycofuje z obrotu kilka swoich produktów. Dobrowolne wycofanie związane jest z niedawnym komunikatem Głównego Inspektoratu Sanitarnego o występowaniu groźnej bakterii w mrożonych warzywach w Europie. Listeria monocytogenes wywołuje listeriozę, chorobę groźną przede wszystkim dla osób o obniżonej odporności, osób starszych, kobiet w ciąży i niemowląt. Może powodować m.in. zapalenie opon mózgowych czy sepsę. W ostatnim czasie w Europie z jej powodu zmarło dziewięć osób. GIS szczególną uwagę zwraca na mrożoną kukurydzę - to prawdopodobnie ona była źródłem listeriozy.
Greenyard Frozen Poland zdecydowała o wycofaniu następujących produktów marki d’aucy:
- Fit Mix marchwiowy 400 g
- Country warzywa na patelnię z przyprawą toskańską 400 g
- Nicea warzywa na patelnię z przyprawą prowansalską 400 g
- Italia warzywa na patelnię z przyprawą włoską 400 g
- Warzywa na patelnię klasyczne 400 g
- Warzywa na patelnię klasyczne promo pack 500 g
oraz produktu marki Pinguin:
- Kukurydza format opakowania 2,5 kg
Są to produkty z data przydatności do spożycia - od czerwca 2018 do czerwca 2020.
Konsumenci, którzy zakupili wymienione produkty, proszeni są o zniszczenie ich lub zwrócenie do punktu sprzedaży, w którym produkt został nabyty zgodnie z zachowaniem procedury wycofania obowiązującej w danym podmiocie.
Listerioza jest rzadką, ale poważną chorobą, która jest przede wszystkim groźna dla osób o obniżonej odporności, osób starszych, kobiet w ciąży i niemowląt.
Objawy listeriozy:
- U kobiet w ciąży, po okresie inkubacji trwającym około 3 tygodni, pojawiają się objawy grypopodobne lub objawy wynikające z zapalenia dróg moczowych. Na skutek zakażenia może dochodzić do obumarcia płodu i poronień lub też wrodzonej listeriozy u noworodka.
- U osób dorosłych najczęściej nie występują żadne objawy zakażenia.
- U osób starszych i z obniżoną odpornością na skutek zakażenia może dochodzić do zapalenia opon mózgowych, mózgu i sepsy.
Zapobieganie zakażeniu:
- zastosowaniu właściwych środków ochronnych na farmach zwierząt,
- przestrzeganiu zasad higieny na każdym etapie procesu przygotowywania żywności.
- należy pamiętać o myciu rąk każdorazowo np. przed spożywaniem posiłków, po kontakcie ze zwierzętami, po wyjściu z toalety.
Czytaj także: Uniwersyteckie Centrum Przyrodnicze będzie otwarte przez całe wakacje
Zobacz TO WIDEO: