Drugie miejsce zajął Zespół Szkół w Niećkowie – Katarzyna Fałtyn i Karolina Kraujutowicz, natomiast trzecie miejsce na podium zdobyli uczniowie Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Rudce – Katarzyna Świerżewska i Ewelina Dmitruk. Jury postanowiło też przyznać wyróżnienie Elżbiecie Jakubowskiej i Roksanie Kowalczyk z Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Suwałkach.
Czytaj także: Flavor of Poland. W Białymstoku powstaną zdjęcia do amerykańskiego programu podróżniczo-kulinarnego
W drugiej edycji konkursu organizowanego przez Marszałka Województwa Podlaskiego wystartowało kilkadziesiąt dwuosobowych zespołów ze szkół średnich rolniczych, które prowadzą zajęcia o profilu gastronomicznym. Pierwszym etapem były eliminacje szkolne, z których komisje (składające się z przedstawicieli urzędu marszałkowskiego i szkoły) wyłoniły swoich laureatów. Dania, które zwyciężyły w tym etapie były prezentowane na finale wojewódzkim.
W skład komisji konkursowej wchodzili m.in. Stanisław Derehajło - wicemarszałek Województwa Podlaskiego, znany w całej Polsce kucharz Karol Okrasa. Kucharz jest też Honorowym Ambasadorem Województwa Podlaskiego i fundatorem głównej nagrody w konkursie. Zwycięzcy otrzymali staż w warszawskiej restauracji Karola Okrasy.
- Jesteście nadzieją, że tradycja Podlasia, kultura kulinarna tego regionu przetrwa. Dziękuję za to Wam i Waszym opiekunom – mówił uczestnikom konkursu Karol Okrasa. – Wasza tu obecność, wasze umiejętności są najlepszą inwestycją! Jestem tego przykładem, bo wychowałem się w małej miejscowości, chodziłem do maleńkiej szkoły i jednak się udało, a to dzięki wiedzy i pracy. Wy macie już dużą wiedzę, umiejętności też, bo dziś jesteście w finale, teraz tylko praca – nad nerwami. Bo dziś wygra ten, kto popełni najmniej błędów.
Organizatorem konkursu już po raz drugi jest Marszałek Województwa Podlaskiego. Artur Kosicki gratulował finalistom ich umiejętności.
– Sam nie gotuję tak dobrze, jak pan Karol, ale zjeść lubię, dlatego doceniam i gratuluję Wam tego, gdzie już doszliście. A skoro jesteście w finale, to jesteście już teraz elitą – mówił podczas otwarcia konkursu.
Zwycięski zespół, czyli Natalia Farfułowska i Piotr Pastorczyk z Zespołu Szkół Weterynaryjnych i Ogólnokształcących nr 7 w Łomży (opiekunem zespołu jest Katarzyna Chojnowska) przygotowali:
- Kapuśniak na pstrągu z pierożkiem ziemniaczanym;
- Żołądki gęsie w sosie z grzybów leśnych z kaszą pęczak;
- Ciasto Marcinek