W tej kiełbasie są bakterie groźne dla zdrowia! Sprawdź czy nie masz jej w swojej lodówce!

i

Autor: Pixabay W tej kiełbasie są bakterie groźne dla zdrowia! Sprawdź czy nie masz jej w swojej lodówce!

Niebezpieczna bakteria w kiełbasie od znanego producenta! Może powodować zapalenie opon mózgowych, a nawet sepsę!

2018-07-04 10:55

Główny Inspektorat Sanitarny poinformował, ze w jednym z gatunków kiełbas od znanego producenta wykryto bakterię Listeria monocytogenes. Może ona powodować groźne choroby w tym: zapalenie opon mózgowych, a nawet sepsę.

GIS poinformował, że w jednej z pięciu próbek kiełbasy śląskiej od producenta Zakłady Mięsne „OLEWNIK-BIS” wykryto bakterie Listeria monocytogenes. Badani zostały przeprowadzone w ramach urzędowej kontroli Inspekcji Weterynaryjnej. Dokładnie chodzi o produkt kiełbasa śląska z szynki ekstra, nr partii 04128, którego termin przydatności to 15.07.2018.

"Zakłady Mięsne „OLEWNIK-BIS” Sp. z o.o. rozpoczęły proces wycofywania kwestionowanej partii produktu. Proces ten jest nadzorowany przez organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej. Zgodnie z przepisami prawa żywnościowego Zakłady Mięsne „OLEWNIK-BIS” Sp. z o.o. poinformowały konsumentów o wycofaniu produktu i możliwości jego zwrotu do miejsca zakupu. Informacje na ten temat zostały zamieszczone na stronie internetowej producenta: http://olewnik.com.pl/" - informuje GIS.

Spożywanie wskazanej kiełbasy może być niebezpieczne dla zdrowia, szczególnie na surowo, z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia. Bakteria Listeria monocytogenes stanowi zagrożenie głównie dla kobiet w ciąży, noworodków i osób z obniżoną odpornością. Bakterie te wydalane są z kałem zakażonych zwierząt.

Jak dochodzi do zakażenia?

Do zakażenia człowieka dochodzi na skutek bezpośredniego kontaktu z wydalinami i wydzielinami zakażonego zwierzęcia (m.in. bydła, owiec, kóz, drobiu), bądź tez przez spożycie skażonej żywności. Wrotami zakażenia są przewód pokarmowy, uszkodzona skóra, błony śluzowe, łożysko.

Objawy

  • U kobiet w ciąży, po okresie inkubacji trwającym około 3 tygodni, pojawiają się objawy grypopodobne lub objawy wynikające z zapalenia dróg moczowych. Na skutek zakażenia może dochodzić do obumarcia płodu i poronień lub też wrodzonej listeriozy u noworodka.
  • U osób dorosłych najczęściej nie występują żadne objawy zakażenia.
  • U osób starszych i z obniżoną odpornością na skutek zakażenia może dochodzić do zapalenia opon mózgowych, mózgu i sepsy.

Zapobieganie zakażeniu:

  • zastosowaniu właściwych środków ochronnych na farmach zwierząt,
  • przestrzeganiu zasad higieny na każdym etapie procesu przygotowywania żywności.
  • należy pamiętać o myciu rąk każdorazowo np. przed spożywaniem posiłków, po kontakcie ze zwierzętami, po wyjściu z toalety.

Czytaj także: Podlaskie: Nie zaciągnęła ręcznego i przygniótł ją własny samochód. Jej wołanie usłyszała przypadkowa osoba

Zobacz TO WIDEO: