GIS poinformował, że w jednej z pięciu próbek kiełbasy śląskiej od producenta Zakłady Mięsne „OLEWNIK-BIS” wykryto bakterie Listeria monocytogenes. Badani zostały przeprowadzone w ramach urzędowej kontroli Inspekcji Weterynaryjnej. Dokładnie chodzi o produkt kiełbasa śląska z szynki ekstra, nr partii 04128, którego termin przydatności to 15.07.2018.
"Zakłady Mięsne „OLEWNIK-BIS” Sp. z o.o. rozpoczęły proces wycofywania kwestionowanej partii produktu. Proces ten jest nadzorowany przez organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej. Zgodnie z przepisami prawa żywnościowego Zakłady Mięsne „OLEWNIK-BIS” Sp. z o.o. poinformowały konsumentów o wycofaniu produktu i możliwości jego zwrotu do miejsca zakupu. Informacje na ten temat zostały zamieszczone na stronie internetowej producenta: http://olewnik.com.pl/" - informuje GIS.
Spożywanie wskazanej kiełbasy może być niebezpieczne dla zdrowia, szczególnie na surowo, z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia. Bakteria Listeria monocytogenes stanowi zagrożenie głównie dla kobiet w ciąży, noworodków i osób z obniżoną odpornością. Bakterie te wydalane są z kałem zakażonych zwierząt.
Jak dochodzi do zakażenia?
Do zakażenia człowieka dochodzi na skutek bezpośredniego kontaktu z wydalinami i wydzielinami zakażonego zwierzęcia (m.in. bydła, owiec, kóz, drobiu), bądź tez przez spożycie skażonej żywności. Wrotami zakażenia są przewód pokarmowy, uszkodzona skóra, błony śluzowe, łożysko.
Objawy
- U kobiet w ciąży, po okresie inkubacji trwającym około 3 tygodni, pojawiają się objawy grypopodobne lub objawy wynikające z zapalenia dróg moczowych. Na skutek zakażenia może dochodzić do obumarcia płodu i poronień lub też wrodzonej listeriozy u noworodka.
- U osób dorosłych najczęściej nie występują żadne objawy zakażenia.
- U osób starszych i z obniżoną odpornością na skutek zakażenia może dochodzić do zapalenia opon mózgowych, mózgu i sepsy.
Zapobieganie zakażeniu:
- zastosowaniu właściwych środków ochronnych na farmach zwierząt,
- przestrzeganiu zasad higieny na każdym etapie procesu przygotowywania żywności.
- należy pamiętać o myciu rąk każdorazowo np. przed spożywaniem posiłków, po kontakcie ze zwierzętami, po wyjściu z toalety.
Czytaj także: Podlaskie: Nie zaciągnęła ręcznego i przygniótł ją własny samochód. Jej wołanie usłyszała przypadkowa osoba