W rozmowie z portalem wzasiegu.pl, Julia Gulanowska z łomżyńskiego sanepidu przekazała, że "w związku z tym wydano około 100 decyzji o kwarantannie i skierowano gości weselnych na pobranie wymazów w kierunku COVID-19." Przypominamy, że koronawirus rozprzestrzenia się między ludźmi poprzez małe kropelki z nosa lub ust, gdy osoba z COVID-19 kaszle lub wydycha powietrze.
Jeszcze niedawno w naszym kraju ze względu na epidemię obowiązywał zakaz organizowania wesel. Pary, które od dawna planowały swoją wymarzoną uroczystość miały duży problem. Planowanie i organizacja wesel to przecież nie tylko pieniądze, które wydaje się na zaproszenia, zaliczki dla zespołu muzycznego czy fotografa, ale także nerwy i stres. Cześć z osób przełożyło termin wesela na kolejny rok, tak jak bohaterka naszego artykułu, 29-letnia Paulina z Łomży:
- Przestaliśmy się łudzić i podjęliśmy decyzje o zmianie terminu. Dodatkowo stwierdziliśmy ze odkładanie na jesień możne nie być najlepszym pomysłem ponieważ Minister Zdrowia zapowiada powrót zachorowań o tej porze roku i wszystkie wznowione przygotowania znów poszłyby na marne.
Według najnowszych danych z godzin. 12, w woj. podlaskim potwierdzono do tej pory 820 zakażeń koronawirusem, 520 osób wyzdrowiało. Obecnie na COVID-19 choruje 300 osób. Ponad 100 przebywa w szpitalach. Natomiast 2072 osób przechodzi kwarantannę.
Organizacja wesela w 2020 roku. Najważniejsze wytyczne Ministerstwa Rozwoju i GIS:
- Maksymalna liczna uczestników wesele nie może przekroczyć 150 osób. Uczestnicy imprezy nie muszą nosić w tym czasie maseczek ochronnych
- Z oczywistych względów w imprezie nie mogą brać udział osoby chore na COVID-19, zakażone SARS-CoV-2, przebywające w kwarantannie, izolacji Przypomnij o tym swoim gościom
- Maksymalnie ogranicz spotkania i narady wewnętrzne związane z organizacją wesela
- Postaraj się, aby przy stoliku siedziały razem osoby z tej samej rodziny lub z jednego gospodarstwa domowego
- Zapewnij płyn dezynfekcyjny w sali jadalnianej i przy toaletach
- Dostosuj liczbę kelnerów do liczby gości; 1 kelner na nie więcej niż 15 osób. Dany stół powinien być obsługiwany przez tego samego kelnera lub przez ten sam zespół kelnerski