Na Suwalszczyźnie i Podlasiu cepeliny to po prostu kartacze. Oba dania odróżnia tylko kształt. Z programu "Unia kulinarna" dowiedzieliśmy się, że cepeliny prawdopodobnie wywodzą się ze Żmudzi. Ich nazwa słusznie jest kojarzona z niemieckimi Zeppelinami. Litewska potrawa swoim kształtem przypomina sterowiec. Przepis na tradycyjnego cepelina jest bardzo prosty: starte ziemniaki surowe, ziemniaki ugotowane, farsz mięsny (np. karkówka), skwarki, cebulka i śmietana. Pełny przepis na obłędne cepeliny został pokazany w ostatnim odcinku programu "Unia kulinarna".
- Dzisiaj zdradzimy tajemnicę przygotowania cepelinów idealnych. Bardzo długo rozpracowywałem ten przepis. Czytałem stuletnią lekturę, naradzałem się z babcią - powiedział przed rozpoczęciem gotowania Łukasz Palkowski.
"Unia kulinarna" to program kulinarny emitowany na TVP Wilno. Program prowadzą Greta Bartosewicz oraz już kucharz Łukasz Palkowski. Do każdego odcinka zapraszani są goście: Polacy lub Litwini znani na Wileńszczyźnie.
Lubicie cepeliny i kartacze? Oddajcie głos w naszej sondzie.
Czytaj też: Rolnicy. Podlasie. Portret Gienka z Plutycz. Zawrotna cena. Komentarz: "Wygląda jak jakiś święty" [FOTO]