Warsztaty z Karolem Okrasą były dla nich dodatkową nagrodą (czytaj także: „Gotuj z klasą”. Wygrali staż w restauracji Karola Okrasy). Tematem kulinarnego spotkania było wędzenie.
- Polacy umieją uwędzić wszystko, dlatego i my dzisiaj będziemy bawić się smakiem wędzenia, bo dym jest przyprawą, którą jesteśmy w stanie sami zrobić. A jest niezwykła – zapowiadał Karol Okrasa. – A ponadto będziemy dziś zajmować się elegancką i ekskluzywną wołowiną.
Po trzech godzinach przygotowywania uczestnicy warsztatów zaprezentowali efekt końcowy swoich prac:
- policzki wołowe w czerwonym winie z zielonym groszkiem, palonymi porami i wędzonym musem ziemniaczanym
- tatar wołowy podwędzany z majonezem z palonego siana i majonezem szczypiorkowym
- polędwica marynowana i opalona sianem z salsą z pieczonej papryki i sosem truflowym
- górka cielęca z pieczonymi kurkami, prażonym kalafiorem i limonkowym musem z kalafiora
- stek wołowy z ziemniakami confite w sianie, szparagi i wędzony sos holenderski
Polecamy także: