Karol Okrasa poprowadził warsztaty kulinarne w Majątku Howieny w Pomigaczach

i

Autor: Anna Augustynowicz/Wrota Podlasia Karol Okrasa poprowadził warsztaty kulinarne w Majątku Howieny w Pomigaczach

Karol Okrasa poprowadził warsztaty kulinarne w Majątku Howieny w Pomigaczach

2019-06-21 16:00

W Majątku Howieny w Pomigaczach odbyły się warsztaty kulinarne, które poprowadził znany kucharz Karol Okrasa. Wzięli w niej udział uczestnicy wojewódzkiego konkursu "Gotuj z klasą".

Warsztaty z Karolem Okrasą były dla nich dodatkową nagrodą (czytaj także: „Gotuj z klasą”. Wygrali staż w restauracji Karola Okrasy). Tematem kulinarnego spotkania było wędzenie.

- Polacy umieją uwędzić wszystko, dlatego i my dzisiaj będziemy bawić się smakiem wędzenia, bo dym jest przyprawą, którą jesteśmy w stanie sami zrobić. A jest niezwykła – zapowiadał Karol Okrasa. – A ponadto będziemy dziś zajmować się elegancką i ekskluzywną wołowiną. 

Po trzech godzinach przygotowywania uczestnicy warsztatów zaprezentowali efekt końcowy swoich prac:

  • policzki wołowe w czerwonym winie z zielonym groszkiem, palonymi porami i wędzonym musem ziemniaczanym
  • tatar wołowy podwędzany z majonezem z palonego siana i majonezem szczypiorkowym
  • polędwica marynowana i opalona sianem z salsą z pieczonej papryki i sosem truflowym
  • górka cielęca z pieczonymi kurkami, prażonym kalafiorem i limonkowym musem z kalafiora
  • stek wołowy z ziemniakami confite w sianie, szparagi i wędzony sos holenderski

Polecamy także:

ESKA Summer City 2019 w Białymstoku. Wypatrujcie naszego patrolu! Będziemy mieli dla Was fajne gadżety! [ZDJĘCIA]

Boże Ciało 2019. Wspólna procesja parafii św. Jadwigi i NMP z Guadalupe. Tłum ludzi przeszedł ulicami osiedla [ZDJĘCIA]